Jeg har længe haft kvalme af økologiske fødevarer. Nogle økologiske produkter, fx Thise creme fraiche, smager bare bedre, og det er selvfølgelig bare super og forfriskende, men der hvor kvalmen opstår er den ideologiske side ved økologiske fødevarer og når den etiske forbruger viser sig på banen i al sin selvfedhed.
Økologiske fødevarer er dyrket uden brug af gensplejsning, pesticider, og kunstige plantenæringsstoffer. Det vil sige at man giver general afkald på nogle tekniske muligheder. Denne generelle afvisning af moderne landbrugsteknikker er enten begrundet med romantik eller en general helbredsusikkerhed ved disse teknikker, og ikke fordi man har nogen specifik viden om at brugen af en konkret teknik fx er skadelig for helbredet.
Den generelle afståelse af brugen af disse landbrugsteknikker har selvfølgelig en pris idet man alt andet lige er nødt til at producere fødevarer på en mindre effektiv og mindre smart måde. Lad mig nævne et eksempel, hvor prisen dog heldigvis ikke skal betales i vores del af verden. Det er lykkeligvis hovedsageligt fattige tredjeverdenslande som bliver ramt. Den vestlige etiske forbruger formodes at afvise gensplejsede bananer og derfor bliver der ikke forsket i gensplejsede bananer. Desværre bliver bananer dyrket i store plantager hvor der er store svampesygdomsproblemer, så for at dyrke "genfri" bananer bliver man nødt til at sprøjte adskillige gange på en vækstsæson - dette sker typisk ved brug af fly og typisk også hen over de lokale landsbyer.
Der er uden tvivl pesticider som har en skadelig indflydelse på helbredet. Disse pesticider skal forbydes og vi har brug for en stærk stat og et stærkt EU til at forske i disse skadelige effekter og lovgive imod de pesticider som er skadelige. Dette er dog heldigvis også sket og mange tidligere anvendte pesticider bliver ikke længere anvendt.
Der er så vidt jeg ved ikke nogen troværdige undersøgelser som demonstrerer at gensplejsning eller normal anvendelse af kunstgødning er helbredsskadeligt, så det må være romantiske hensyn den etiske forbruger tager i de tilfælde, eller også skyldes det mest markedsføringshensyn af de økologiske produkter.
Økologiske fødevarer er dyrere og hvis det er rigtigt at at der er en helbredsusikkerhed er der dermed en social slagside ved økologiske fødevarer. Denne sociale ulighed er dobbelt idet de mest ressourcestærke personer ikke behøver at være aktive i samfundsdebatten og argumentere imod brugen af pesticider, da de ressourcestærke personer jo bare kan købe økologiske og dermed rede deres eget skind. Man kan derfor stramme buen og hævde at det er moralsk forkert at købe økologisk istedet for at arbejde på kollektivt at forbyde pesticider med mulige helbredsproblemer. Dog kan jeg selvfølgelig godt forstå det unge par som vil fjerne usikkerheden for deres lille barn, gravide, eller den person som lider af en kompliceret og svær sygdom hvor alt skal prøves.
Der hvor min kvalme dog bliver værst er de små tegn på at folk synes de er gode når de køber økologiske fødevarer, og uden at prale, alligevel får nævnt at "... selvfølgelig er økologisk". I min optik er det en småborgerlig og latterlig indstilling som bør udstilles og bekæmpes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar